Geschiedenis Drums

Ruim zeven jaar geleden waren we op zoek naar een drum voor Rens. Aris had al jaren verschillende drums en we vonden het tijd dat Rens ook een eigen drum had. Na een tijdje te hebben gezocht besloten we dat Rens er zelf eentje zou gaan maken. Toevallig hoorden we van een jager dat er over het algemeen niks met de huid van een ree wordt gedaan en dat deze gewoon in de vuilcontainer verdwijnt. We hebben de jager toen gevraagd of wij wanneer hij weer een keer een huid had deze mochten hebben. We kunnen niet voorkomen dat er reeën moeten worden afgeschoten. We kunnen er echter wel voor zorgen dat hun weggeven zo compleet mogelijk is. In ons geval betekent dat iets moois van de huid maken.

Een paar weken later stond er een vuilniszak bij Rens zijn achterdeur. Na het overwinnen van de eerste schroom maakte hij de zak voorzichtig open. Gelukkig geen plas bloed of een paar wezenloze ogen, maar wel een verse huid met vleesresten.
Eerst de huid in schoon water gelegd om te weken en de vleesresten eraf gekrabd. Ondertussen onderzoek gedaan naar de verschillende soorten drums en constructiemethodes ervan.
Uiteindelijk gekozen voor het klemmen van de huid tussen twee met stof beklede metalen ringen. Wat nylon touw gekocht om de huid over de ondertussen gemaakte ketel te spannen en aan de slag gegaan. Het was nog een hele klus om de huid mooi over de ketel te krijgen en gelijkmatig aan te spannen, maar het zou uiteindelijk lukken.

Rens bleef zo af en toe een vuilniszak bij zijn achterdeur vinden. Iedere keer maakte hij met veel plezier een drum met de gekregen huid en ontwikkelde zo gaandeweg een gevoel en passie voor de drum. We zouden op een gegeven moment ook samen een hele grote powwow drum maken, na een visioen dat Aris ervan in één van zijn Rainbow Lodges had gehad. Voor deze drum gebruikten we een in Amerika gekochte huid van een wapiti hert. Deze huid was zo groot dat we uit de overgebleven resten nog een paar gewone handdrums konden maken. Deze met wapiti hert bespannen drums hadden een heel andere klank dan de met ree bespannen drums die we tot dan toe hadden gemaakt.
Door deze ervaring werden we ons zeer bewust hoe iedere drum een uniek eigen geluid heeft en zijn we naast de af en toe aangeleverde reevellen ook de huiden van koeien, schapen en paarden gaan gebruiken.

Iedere drum wordt per stuk gemaakt van het schoonmaken van het vel, tot het spannen van het vel op de ketel. Pas wanneer een drum helemaal klaar is, gaan we een eventuele volgende maken. We doen dit om aan iedere drum de maximale zorg en aandacht te geven en iedere drum een uniek eigen geluid mee te geven. De nylon touwen en metalen ringen zijn ondertussen vervangen door 100% natuurlijk touw om ook op deze manier de natuur te eren voor wat ze weggeeft en de schoonheid en natuurlijkheid van de drums te bevorderen.