Zorgen voor je drum

Het kan zo zijn dat de drum in het begin anders klinkt, dan bij aanschaf. Dit is heel normaal en er is niets met jou of de drum aan de hand. De drum is namelijk verhuisd en moet aan de nieuwe omgeving wennen. Bovendien moeten jij en de drum aan elkaar wennen en een relatie met elkaar opbouwen. Zoals in iedere relatie en bij een verhuizing kan dit tijd kosten. Wanneer je veel fysiek reist met je drum, zal deze op de verschillende plekken van de aarde ook verschillend klinken. Soms misschien heel erg mooi en soms minder mooi.

Doordat onze drumvellen geen enkele chemische bewerking hebben ondergaan, maar slechts meerdere malen in schoon water zijn gewassen, zijn ze nog wat gevoelig voor het weer (vocht). De drum is een soort barometer voor weersveranderingen. De klank reageert hier dus op en verandert bij zowel warmer en droger weer als bij kouder en vochtiger weer. Wanneer het vochtig is kan de klank van de drum een beetje en soms helemaal wegvallen, doordat het vel vochtig wordt en wat slap hangt. We hebben dit al ondervangen door de vellen van de drum op het speelvlak zoveel mogelijk te ontdoen van het haar. Mocht het geluid toch teveel wegzakken dan kan je de drum met behulp van een föhn gewoon weer op spanning brengen. Dit is trouwens lang niet altijd nodig, vaak zal de klank na een paar minuten drummen ook vanzelf weer terug komen. Wanneer je de drum met een föhn weer op klank probeert te krijgen, föhn dan afwisselend de voor en achterkant van het vel, in cirkels. Hierdoor zal de drum weer gelijkmatig op spanning komen en blijft het vel goed. Om het vel goed te houden en niet te laten uitdrogen kan je het vel eens per jaar insmeren met een paar druppeltjes koudgeperste olijfolie (een zo hoog mogelijk percentage). Gebruik echt maar één of twee druppels en niet teveel anders wordt de huid veel te slap en verdwijnt de klank.

De drum is een levend wezen, dus zal de klank nooit precies hetzelfde zijn. Bovendien zijn wij als mens ook nooit precies hetzelfde, je drum zal ook blijven reageren op jou en spiegelen hoe jij je voelt.

Het werken met je drum is en blijft een ontdekkingsreis, waarop jullie elkaar steeds beter leren kennen.

Is je drum een keer minder van klank, wanhoop niet!! Misschien is het niet de dag om je drum te gebruiken.

Met hartelijke groet,

Rens, Aris en Hetty

P.S. Mocht je ondanks de bovenstaande uitleg nog vragen hebben over je drum, mail ons op info@wehomah.nl!!